Apa itu Aerogram






Waktu aku sekolah menengah dulu, aku ada kawan kat luar negara. Aku selalu hantar surat kat diorang guna aerogram. Mak aku yang ajar pakai benda alah tu sebab masa mak aku sekolah menengah dulu, mak aku ada kawan kat luar negara jugak. So mak aku pakai benda alah tu untuk kontek kawan2nya di luar negara juga. 

Sekarang dah tahun 2012... time aku godek2 laman web posmalaysia, ternampak kewujudan makhluk terancam ini. Nampak tak berapa lama aerogram ni dah wujud?

Aku jamin ramai budak-budak zaman sekarang yang pesen dapat kad raya setahun sekali pun tak tentu, so mesti ramai tak tau apa kejadahnya itu aerogram. 

Aerogram ni bentuknye macam sampul surat yang tak digam. Ko tulis kat bahagian dalam nye, pastu gam keliling framenye dan jadikan bentuk sampul. Pastu ko boleh pos terus tanpa stamp. Walaupun hantar aerogram tu ke luar negara, ko still bayar 50sen je utk harga aerogramme tu :) Murah kan?

Lagi satu, tak boleh ada apa2 kertas tambahan kat dalam sebab nanti akan dikira sebagai surat biasa dan kena bayar harga stamp ikut destinasi negara...ok?

Cara nak beli, gi pejabat pos, buat muka kerek, mintak beli aerogram. Makasih.
LoveShak
LoveShak

Previous
Next Post »

3 comments

Tasha
AUTHOR
Wednesday, August 29, 2012 at 5:32:00 PM GMT+8 Reply Delete Delete

ok, baru tau benda ni wujud..xde kawan obersea

avatar
ayunda maajis
AUTHOR
Wednesday, August 29, 2012 at 5:42:00 PM GMT+8 Reply Delete Delete

oyah..aku penah dpt menda ni sekali seumur hidup aku time aku tingkatan 2 dlu kalo tak silap aku. from my obersi fren which country pon aku x igt dah.time tu aku jakun giler & anggap kwn obersi aku tu kreatif giler..haha noob nye aku..

avatar

Rajin-rajinkan diri anda untuk meninggalkan komen ye!
EmoticonEmoticon