Free Printable Weekly Preschool Planner

Hai korang!

Apa kabar ibu-ibu bapak-bapak sekalian!

Hari ni aku ada masa senggang sikit so aku buat weekly preschool planner ikut format yang aku guna sepanjang aku mengajar Hana di rumah. Dah lama aku nak kongsikan sebenarnya tapi takde masa huhu. Hopefully masih belum terlambat untuk dimanfaatkan bersama ye.


Sebelum ni aku guna planner yang aku dapat free dari www.teachingmama.org tapi aku mendapati planner tu boleh ditambah baik ikut keperluan aku.


Homeschool - Membaca Dalam Bahasa Melayu

Hai, lama kita tak bertemu. Assalamualaikum.

Aku tak update sebab aku rasa bosan plak cerita benda yang sama. Takde apa-apa progress yang significant pun bagi aku untuk aku update....or maybe ada, pastu aku pikir nanti je aku tulis bila ada masa, pastu lama-lama rasa macam basi nak tulis, pastu lupa macam tu saja LOL!

Well, post ni adalah post yang penting okay! Sebab aku nak bagitau korang yang aku dah start ajar Hana membaca dalam Bahasa Melayu. Ya, sesungguhnya inginlah aku mengingatkan korang yang Bahasa Melayu Hana adalah pada paras yang amat tidak membanggakan. Kalau dia bangsa lain, aku rasa netizen dah suruh balik negara asal dah. Tapi oleh sebab dia orang Melayu, jadi orang cuma akan mencemuh dia sebab dia bajet bagus sebab speaking je. Kahkah!

Namun demikian, proses ini adalah sangat penting untuk aku dan juga korang sebab ianya akan membuktikan bahawa minah saleh celup juga mampu membaca dalam Bahasa Melayu jika dia diajar bagaimana untuk membacanya! Aku pun tak sabar nak tengok hasilnya nanti wohoo!



Homeschool Day 12 - Find the Match!

Salam,
Sorry lama tak update sebab busy. Homeschool berjalan je hari-hari macam biasa cuma benda yang lebih kurang sama je so aku tak update la wkwkw! Tapi IG stories aku selalu je update, benda senang kan. Snap je gambar, tulis skit, post. Settle. Blog ni aku nak kena edit dulu gambar, letak watermark, pastu menaip lagi panjang-panjang. Kan ambik masa tu.

So, hari ni aku nak kenalkan sight words AT pada Hana. Reading pulak, aku guna cerita On the Mat. Pastu buat aktiviti find and match huruf kecil pada huruf besar.