Homeschool Day 10 - Lompat si Katak Lompat

Selamat hari Isnin.

Bagi yang dah pernah baca blog ni, aku dah pernah ajar Hana mengenai cycle kehidupan seekor rama-rama. Boleh baca kat sini bagi yang tak pernah baca lagi:


Minggu ni, aku nak ajar dia mengenai life cycle seekor katak. 

REVIEW: Susu Tepung Kambing Baby Steps BBs-3

Selamat pagi! Kita mulakan hari ini dengan makanan yang masih berkhasiat tapi mudah untuk disediakan, semudah ABC, Alif Ba Ta dan 1-2-3.... iaitu, cereal! Tapi kali ni ada yang special. Apa yang specialnya? Ya, Lisa makan cereal dengan susu tepung kambing Baby Steps BBs-3!!

Lisa ni tengok kakak dia makan cereal dengan susu, dia pun nak makan jugak dengan susu. Hana aku bagi susu segar je pun takpelah sebab dia dah tua bangka tapi dengan Lisa mestilah kena bagi dia susu yang banyak khasiat jugak.


Homeschool Day 9 - Reading Peter and Jane, Iqra "Da" and Hafazan Quraish

Salam semua!

Hari ni adalah hari yang aku buat paling sikit lesson sebab dah mood cuti, esok Jumaat Shakir cuti so aku dah malas la ni ahahhaha! Nak raya haji dah kan walaupun aku tak balik kampung mahupun menyambut, tapi bila Shakir cuti, ia adalah raya ultimate untuk aku.

Hari ni pelajaran dimulakan dengan video youtube Alif Ba Ta


Homeschool Day 8 - Food and Tastes

Hari ni nak ajar Hana topik makanan dan rasa makanan so semua aktiviti yang dia akan buat hari ni adalah berkisar makanan. Tapi actually aku belum ajar lagi dia mengenai five senses. Maybe next time aku cover. Aku still tengah cuba cari flow lagi hehe...

By the way, 4 tahun lepas, aku lahirkan seorang anak perempuan dan aku namakan dia sebagai Hana Sofia. Hari ni nama dia dah bertukar jadi Hamna wkwkwkwk



Homeschool Day 7 - Angry, Happy, Sad Face

Hari ni aku nak ajar Hana mengenai emosi tapi sebelum apa-apa pun, kelas hari ni dimulakan dengan doa penerang hati. Lama dah belajar, tapi lupa baca doa semedang. Ni baru teringat nak ajar wkwkwkw #maktakguna

Homeschool Day 6 - Arab Baidhun, Jawi "Ba"

Selamat hari Isnin. Selalunya hari ni adalah hari yang aku paling malas nak drive Hana pegi sekolah sebab baru lepas cuti weekend, diikuti dengan hari Jumaat sebab esoknya weekend LOL! So selalunya Hana akan dipontengkan sekolah pada hari Jumaat dan Isnin #maktakguna.

Tapi, sejak belajar di rumah, tiada lagi istilah malas drive sebab walaupun berkemban daun pisang, pelajaran masih boleh berjalan seperti biasa.

Pada pagi yang indah ini, kelas dimulakan dengan lagu Let's Star Jump. Tapi hari ni takde kaitan pun pembelajaran dengan jump mahupun star. Saja je nak bagi dorang bergembira sebelum kelas penderitaan bermula.



Homeschool Day 5 - Parti Buih

Hari ni hari Jumaat, hari yang sendu sebab Shakir takde so aku jadi malas nak buat apa pun so hari ni aku isytiharkan sebagai hari untuk aktiviti kerastangan! wohooo!!

Macam biasa lah, bila kelas nak mula, kita kerah la tenaga budak2 ni untuk angkut kerusi dan meja.


Homeschool Day 4 - Hangry Caterpillar

Shakir tak ada, pergi KL atas urusan kerja. Jadi maksudnya apa tuan2 dan puan2? Ya, tiada sarapan pagi dari dapur hahahah! Pagi2 memang dia yang buat sarapan. Kami semua bangun pagi untuk makan sajo. Namun begitu, mestilah semua orang kena mulakan hari dengan makanan juga ye dak. Takkan nak belajar perut kosong? So, cara paling mudah adalah dengan makan cereal.

Homeschool Day 3 - Number 1-4, Sight Words

Hari ni aku fokus dengan nombor 1-4 pada Hana and ajar sight words pertama: A.

Hana dah boleh baca phonics -ab, -ad, -ag, -am, -an, -ap, -ar, -at, -aw dan -ay PASTU BARU AKU INGAT YANG AKU BELUM PERNAH AJAR DIA SIGHT WORDS LAGI.

Ha, kenapa aku siap capslock macam Azwan Ali? Sebab Sight Words tu penting lahhhhh macam mana aku boleh meraban ajar benda lain dulu adoyai!

Apa itu Sight Words? Dalam bahasa mudah, perkataan yang selalu naik bila baca buku. Untuk baya Hana, 4 tahun, kena hafal at least 20 sight words. Bila tengok je perkataan tu kat buku, terus tau perkataan apa tu. Takyah nak susah-susah cuba baca guna phonics bagai. Itu Sight Words. Contoh Sight Words: I, Me, My, He, Who, The dan lain-lain lagi la. Nak tau lebih lanjut, boleh google wkwkckck.


Okay, kelas mula lambat skit sebab aku nak mandi manda dulu, tapi dua orang ni dah sedia tunggu dalam kelas dengan muka judging cikgu datang lambat.

Homeschool Day 2 - Hafazan, Jawi "Alif"


Hari ni aku nak focus hafazan surah dengan Bahasa Arab. Hana takde masalah dengan huruf Alif sampai Ya tapi dia ada masalah nak menulis so hari ni aku mulakan dengan huruf Alif. 



Kelas bermula dengan hafazan. Mula2 sekali of course la kena recall semua surah yang dia dah hafal:

  1. Al- Fatihah
  2. Al- Naas
  3. Al- Falaq
  4. Al- Ikhlas
  5. Al - Masad
  6. Al- Nasr
  7. Al- Kafirun
  8. Al- Kawthar
  9. Al- Asr

Aku mula bagi Hana menghafal pada umur 2 tahun 7 bulan dan surah pertama dia hafal adalah surah Al-Ikhlas. Lepas tu macam aku cakap la, time aku rajin je baru aku ajar. So dah umur 4 tahun pun baru 9 surah dia hafal hahahhaha! #maktakguna


Homeschool Day 1 - The Beginning

Selama Hana hidup ni, memang aku dah selalu ajar dia di rumah cuma masalahnya aku tak ikut jadual yang tetap. Aku buat bila aku free yang mana selalunya mesti la aku busy main game, online, buat kerja rumah dan tengok tv wkwkwkwk. Tapi kali ni aku nekad la. Aku risau sebab dia dah 4 tahun. Tak lama dah nak masuk sekolah. Aku kena prepare dia siap2 untuk hari mendatang LOL.

Aku bangun tido awal hari ni. Kebetulan. Pukul 4.30 pagi bangun, main game sampai pukul 6, semayang subuh, pastu tengok pokok. Pukul 8 shakir sediakan breakfast. Semua sarapan bersama-sama. Pukul 8.45 lepas Shakir pegi keje, semua mandi dan dimandikan. Pukul 9.30 dah start sesi pagi. Hana Lisa aku panggil duduk depan. Pastu aku bacakan buku. Sambil baca buku, aku akan tanya soalan2 and dorang akan bagi respond la berdasarkan soalan aku. Contohnya bila aku cakap jangan main benda tajam, aku tanyalah apa contoh benda tajam. Hana jawab brooch hahaha. Lisa tak peduli, dia cuma sibuk nak tekan buku yang keluar bunyi wkwkwk. Tapi overall bagus la dua2 orang terkawal dengar kata hahaha!

Lepas sesi baca buku, Lisa time ni aku bagi dia main bunny and rumah miniature. Aku bagi Hana buat aktiviti dengan sticker and mewarna.

My Latest New Hobby

Bagi korang yang dah kenal aku lama, mesti tau kan aku ni ada banyak hobi. Pastu bertukar-tukar pulak tu 😂 So my latest hobi sejak dah pindah rumah baru ni (dulu dok rumah dua tingkat, sekarang dok rumah flat berbalkoni) adalah membela kaktus dan succulent. 

Aku rasa aku memang layak bela kaktus dan succulent sebab space di rumah sekarang tak banyak, pastu aku jugak selalu travel so kalau tak siram lama pun pokok akan still hidup aman damai. Aku jugak rasa bela succulent dengan kaktus ni, tak makan banyak space and pot diorang kecik-kecik dan comel-comel hehe.