Lipstick Ditahan Kastam dan Jabatan Farmasi

      

Aku sedih ni sebab lipstick brand US yang aku order secara berjemaah (168 batang semuanya) telah ditahan kastam dan jabatan farmasi kat airport dan insyaallah akan menyebabkan aku kerugian almost RM3000...


Seminggu aku down, SEMINGGU weih! Makan tak lalu, tidor tak lena, bagaikan sudah tiada suami yang mampu menyara kehidupan aku selepas ni. 



Kena tahan dari 8hb April sampai lah entry ni ditulis, aku masih tak tahu apa nasib masa depan lipstick ku itu tapi 99% naluri aku mengatakan item akan dilupuskan dan duit juga terbang melayang... oleh itu aku sekarang sudah redha dan tawakkal... 



Salah aku order banyak2 sekaligus, salah aku tak agihkan pada banyak2 parcel, salah aku tak apply permit import.



Tapi kini aku sudah bangkit! Bagaikan phoenix yang hidup selepas mati! Aku akan terus menyeludup semua barang mekap kesukaan aku MUAHAHAHHAHA!



Aku memang salah tapi salah lagi tokey2 besar yang TERANG2 import secara pukal barang mekap TIRUAN yang terang2 ada kandungan yang merbahaya, yang ada darah kambing monyet babi dan sebagainya, yang ada merkuri plumbum taik tanah batu dan sebagainya... So aku rasa aku sebagai peniaga kecil2an ni adalah pihak yang sebenarnya tertindas. Macam mana tokey2 tu boleh lepas, aku yang 168 batang lipstick boleh sangkut? Hmmm... bukankah gajah lebih mudah dilihat di depan mata berbanding kuman? Kenapa makin banyak barang mekap tiruan dijual di pasaran? 



Fikir-fikirkanlah.. 



Sementara korang fikir tu, aku nak sambung shopping tambah stock Oomori.my. Hidup perlu diteruskan. Duit perlu diberanakkan.
LoveShak
LoveShak

Previous
Next Post »

10 comments

deaf-angel
AUTHOR
Friday, April 29, 2016 at 6:41:00 AM GMT+8 Reply Delete Delete

Benda2 gini sepatutnya bayar compound atau tax dah settle kan? Takkan terus kena confiscate. Perfectly legal stuff.

avatar
haniekunie
AUTHOR
Thursday, May 5, 2016 at 2:46:00 PM GMT+8 Reply Delete Delete

EMM EMM sedih jugak mengenangkannya. tapi nak tahu kosmetik apa yang ada bahan2 harom tersebut?? boleh share tak?

avatar
LoveShak
AUTHOR
Monday, May 9, 2016 at 4:52:00 PM GMT+8 Reply Delete Delete

Tax tu lain cite.. tapi kalau kosmetik kena ada permit import. Unless beli utk kegunaan sendiri.

avatar
LoveShak
AUTHOR
Monday, May 9, 2016 at 4:54:00 PM GMT+8 Reply Delete Delete

Apa2 kosmetik fake je lah... Logically, diorg letak apa je yang boleh jual sebatang RM3 tu. Sah2 nak byr pekerja kilang lg, packaging lagi, kos penghantaran dari China lagi.. RM3 je total? Tak logik langsung. Unless ingredients dah letak benda merepek2.

avatar
haniekunie
AUTHOR
Tuesday, May 10, 2016 at 11:30:00 AM GMT+8 Reply Delete Delete

oo mcm tu, tp yela kdg yg murah2 ni bila try pun dah terasa pijar sikit kt kulit

avatar
Thursday, June 9, 2016 at 10:52:00 AM GMT+8 Reply Delete Delete

hye..nak tanya u lepas tak lipstick yg kene tahan tu..klau lepas boleh share..i beli bedak dr korea pun kne tahan..20pcs..first time beli..waaa

avatar
Alin
AUTHOR
Friday, June 24, 2016 at 9:48:00 PM GMT+8 Reply Delete Delete

hi dear, lipstick you apa cite? tak lepas jugak ke? i punya lipstick pun sangkut 80 batang :( mcm mana ni.....

avatar
Nash Zowlie
AUTHOR
Friday, July 29, 2016 at 1:48:00 AM GMT+8 Reply Delete Delete

Sis, lepas tak bende tu atau masih kene tahan? Sebab sy tengah survey nak borong make-up dari China, mungkin exactly the same macam sis but tengah dua hati since about kastam ni. Mohon reply... xD

avatar
MessySarah
AUTHOR
Saturday, April 15, 2017 at 6:14:00 AM GMT+8 Reply Delete Delete

Sis, mcm mana tau farmasi tahan? Mmg dpt surat farmasi ke? Sy dapat surat dari pos malaysia kastam, xde pulak sebut farmasi bagai

avatar
Nurul Izzaty
AUTHOR
Friday, October 27, 2017 at 1:16:00 PM GMT+8 Reply Delete Delete

Brg sy ditahan farmasi. Blh taw x mcm mne prosedur nk bg lepas ya? Rm600 kot :'(

avatar

Rajin-rajinkan diri anda untuk meninggalkan komen ye!
EmoticonEmoticon