Lipstick Ditahan Kastam dan Jabatan Farmasi

      

Aku sedih ni sebab lipstick brand US yang aku order secara berjemaah (168 batang semuanya) telah ditahan kastam dan jabatan farmasi kat airport dan insyaallah akan menyebabkan aku kerugian almost RM3000...


Seminggu aku down, SEMINGGU weih! Makan tak lalu, tidor tak lena, bagaikan sudah tiada suami yang mampu menyara kehidupan aku selepas ni. 



Kena tahan dari 8hb April sampai lah entry ni ditulis, aku masih tak tahu apa nasib masa depan lipstick ku itu tapi 99% naluri aku mengatakan item akan dilupuskan dan duit juga terbang melayang... oleh itu aku sekarang sudah redha dan tawakkal... 



Salah aku order banyak2 sekaligus, salah aku tak agihkan pada banyak2 parcel, salah aku tak apply permit import.



Tapi kini aku sudah bangkit! Bagaikan phoenix yang hidup selepas mati! Aku akan terus menyeludup semua barang mekap kesukaan aku MUAHAHAHHAHA!



Aku memang salah tapi salah lagi tokey2 besar yang TERANG2 import secara pukal barang mekap TIRUAN yang terang2 ada kandungan yang merbahaya, yang ada darah kambing monyet babi dan sebagainya, yang ada merkuri plumbum taik tanah batu dan sebagainya... So aku rasa aku sebagai peniaga kecil2an ni adalah pihak yang sebenarnya tertindas. Macam mana tokey2 tu boleh lepas, aku yang 168 batang lipstick boleh sangkut? Hmmm... bukankah gajah lebih mudah dilihat di depan mata berbanding kuman? Kenapa makin banyak barang mekap tiruan dijual di pasaran? 



Fikir-fikirkanlah.. 



Sementara korang fikir tu, aku nak sambung shopping tambah stock Oomori.my. Hidup perlu diteruskan. Duit perlu diberanakkan.

10 comments

  1. Benda2 gini sepatutnya bayar compound atau tax dah settle kan? Takkan terus kena confiscate. Perfectly legal stuff.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tax tu lain cite.. tapi kalau kosmetik kena ada permit import. Unless beli utk kegunaan sendiri.

      Delete
  2. EMM EMM sedih jugak mengenangkannya. tapi nak tahu kosmetik apa yang ada bahan2 harom tersebut?? boleh share tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa2 kosmetik fake je lah... Logically, diorg letak apa je yang boleh jual sebatang RM3 tu. Sah2 nak byr pekerja kilang lg, packaging lagi, kos penghantaran dari China lagi.. RM3 je total? Tak logik langsung. Unless ingredients dah letak benda merepek2.

      Delete
    2. oo mcm tu, tp yela kdg yg murah2 ni bila try pun dah terasa pijar sikit kt kulit

      Delete
  3. hye..nak tanya u lepas tak lipstick yg kene tahan tu..klau lepas boleh share..i beli bedak dr korea pun kne tahan..20pcs..first time beli..waaa

    ReplyDelete
  4. hi dear, lipstick you apa cite? tak lepas jugak ke? i punya lipstick pun sangkut 80 batang :( mcm mana ni.....

    ReplyDelete
  5. Sis, lepas tak bende tu atau masih kene tahan? Sebab sy tengah survey nak borong make-up dari China, mungkin exactly the same macam sis but tengah dua hati since about kastam ni. Mohon reply... xD

    ReplyDelete
  6. Sis, mcm mana tau farmasi tahan? Mmg dpt surat farmasi ke? Sy dapat surat dari pos malaysia kastam, xde pulak sebut farmasi bagai

    ReplyDelete
  7. Brg sy ditahan farmasi. Blh taw x mcm mne prosedur nk bg lepas ya? Rm600 kot :'(

    ReplyDelete

Rajin-rajinkan diri anda untuk meninggalkan komen ye!